Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Yahoo čelí kvůli zřejmě největšímu hackerskému útoku v historii žalobě

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

San José - Americká internetová společnost Yahoo čelí žalobě v důsledku útoku hackerů. Při něm jí byly ukradeny údaje týkající se minimálně 500 milionů uživatelských účtů.

Informovala o tom agentura Reuters. Žalobu podal jeden z uživatelů Yahoo, který firmu v souvislosti s krádeží dat obvinil z hrubé nedbalosti.

Žaloba žádá blíže neupřesněné odškodné a usiluje o získání hromadného statutu, aby se k ní mohli připojit další uživatelé. Mluvčí podniku se k žalobě odmítla vyjádřit.

Ke krádeži údajů došlo již v roce 2014, firma o ní však informovala teprve tento týden. Podle žaloby trvalo Yahoo odhalení úniku dat zhruba třikrát déle, než je obvyklé.

Žaloba rovněž naznačuje, že krádeži dat mohlo být zabráněno, kdyby firma splnila své sliby ohledně ochrany soukromí uživatelů a posílila bezpečnostní opatření. Společnost Yahoo podle žaloby prokázala "lehkovážný přístup k zabezpečení osobních informací svých uživatelů, které slíbila chránit".

Společnost Yahoo zatím neposkytla podrobnější informace o tom, kdy se o krádeži údajů dozvěděla. Ještě ve zprávě pro americké regulátory z 9. září nicméně uváděla, že nemá žádné informace o nepovoleném přístupu k údajům uživatelů, který by mohl mít výraznější negativní vliv na plánované převzetí jejích internetových aktivit telekomunikačním operátorem Verizon.

Témata:  Yahoo hackeři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy