Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Umělá inteligence jako zkáza lidstva? Stephen Hawking nastiňuje možné scénaře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn – Bude pro lidstvo umělá inteligence přínosem, nebo ho naprosto zničí? To je jedna z otázek, kterou se vědci zabývají a která bude s tím, jak se technologie vyvíjejí, stále palčivější. Možnou odpověď hledá i jeden z nejznámějších vědců Stephen Hawhing.

Profesor Stephen Hawking (74) varuje, že umělá inteligence by mohla být ta nejhorší věc, která by mohla lidskou rasu potkat. Vědec je přesvědčen, že vzestup uměle inteligentních strojů by mohl mít pro lidstvo katastrofální následky.

Nicméně tento teoretický fyzik, který v minulosti řekl, že „vývoj plně umělé inteligence by mohl znamenat konec lidstva", také uvádí, že by to také mohlo být i to nejlepší, co se nám kdy stalo.

„Potenciální výhody vytvoření umělé inteligence jsou obrovské," cituje Hawkingova slova server Express. „Nemůžeme předvídat, čeho bychom mohli dosáhnout, kdyby byla naše mysl umocněna umělou inteligencí," vysvětluje.

„Možná, že s nástroji této nové technologické revoluce budeme moci vrátit zpět některá poškození přírody, které způsobila industrializace," uvedl. Hawking tvrdí, že člověk musí využít umělou inteligenci k poražení nemocí a chudoby, než začne říkat, že „bude každý aspekt našeho života transformován".

Profesor také varoval, že vytvoření umělé inteligence „může být to poslední, pokud se nenaučíme kontrolovat rizika". „Vedle výhod ale přinese také nebezpečí, stejně jako třeba mocné autonomní zbraně. Přinese také velké narušení naší ekonomiky. A do budoucna by umělá inteligence mohla rozvíjet svou vlastní vůli - vůli, která bude v konfliktu s tou naší," varuje vědec.

„Stručně řečeno, vzestup mocné umělé inteligence bude buď to nejlepší, nebo nejhorší, co se kdy lidstvu stalo. Zatím ještě nevíme, která varianta to bude," uvedl Hawking s tím, že potenciál umělé inteligence je neomezený, a že „neexistuje žádný hluboký rozpor mezi tím, čeho lze dosáhnout prostřednictvím biologického mozku a čeho lze dosáhnout pomocí počítače."

„Z toho vyplývá, že počítače mohou teoreticky napodobit lidskou inteligenci – a převýšit ji," dodal fyzik.

Témata:  Stephen Hawking vědci

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy