Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí nastane největší úplněk za posledních za 70 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pondělí 14. listopadu nastane největší úplněk za posledních téměř 70 let. Pokud úkaz propásnete nebo nevyjde počasí, budete si muset na další superúplněk počkat až do roku 2034.

Měsíc obíhá kolem Země po eliptické dráze, někdy je k Zemi blíž někdy dále, vysvětluje vedoucí Hvězdárny Ďáblice Václav Přibáň.

"V pondělí bude nejblíže na své dráze k Zemi, proto bude trochu větší. Člověk to ale pouhým okem nepozná. Na fotografiích však ano. Co bude ale znát, že noc bude jasnější než obvykle při jiných úplňcích. Měsíc totiž odráží sluneční světlo," řekl ČTK Přibáň.

Měsíc bude v době listopadového úplňku v blízkosti perigea, tedy bodu na dráze tělesa obíhajícího kolem Země, v němž se nejblíže nachází k Zemi. K té se přiblíží na vzdálenost pouhých 356.509 kilometrů. Perigeum Měsíce přitom činí 356.400 kilometrů.

Úplněk není podle Přibáně to nejlepší na pozorování, protože se na Měsíci nedají rozeznat žádné podrobnosti povrchu a chybí tak zajímavé stínování. Je totiž při úplňku osvětlen Sluncem kolmo.

Astronomové proto doporučují se na Měsíc dívat, když se nachází v první čtvrti, měsíční krajina je tak dobře osvětlena Sluncem a vynikne plastičnost měsíčního terénu, uvedl Přibáň.

Témata:  Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy