Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Marsu bylo objeveno ložisko vodního ledu, je větší než Mexiko

Tmavé čáry na příkrém svahu kráteru Garni na Marsu označují místa, kudy podle NASA i v současnosti proudí voda v tekutém stavu. Snímek pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Tmavé čáry na příkrém svahu kráteru Garni na Marsu označují místa, kudy podle NASA i v současnosti proudí voda v tekutém stavu. Snímek pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Americký satelit Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) objevil obrovské ložisko vodního ledu ukryté nehluboko pod povrchem Marsu. Odborníky k významnému objevu přivedl zájem o zvláštně hrbolatý terén v části oblasti nazvané Utopia Planitia.

Při rozboru údajů získaných při více než 600 přeletech MRO nad zkoumanou oblastí vědci zjistili, že jde o ložisko rozlohou rozsáhlejší, než je území Mexika. Jeho hloubka se pohybuje od přibližně 80 do asi 170 metrů a jeho složení tvoří z 50 až 85 procent vodní led promísený s prachem a většími kamennými částicemi.

Velmi významná je skutečnost, že se tato voda nachází blízko pod povrchem - v hloubce jednoho až deseti metrů. Tato vrstva ji na jednu stranu chrání před unikáním do řídké marsovské atmosféry, ale zároveň z tohoto ložiska dělá možnou obrovskou dobře přístupnou zásobárnu vody pro budoucí lidské výpravy, které budou Mars jednou zkoumat.

"Toto ložisko je pravděpodobně mnohem dostupnější než většina vodního ledu na Marsu, protože je na relativně nízké marsopisné šířce a leží v ploché, hladké oblasti, kde bude přistání snazší než v jiných místech s ledem ukrytým pod povrchem," uvedl Jack Holt z Texaské univerzity.

Témata:  Mars 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy