Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přechod na DVB-T2 bude do několika let. Kolik televizí jej podporuje?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Praha - Česko by mohlo na nový standard digitálního vysílání přejít v letech 2020 až 2022. České Radiokomunikace už chystají seznam certifikovaných televizí, které zvládnou přijímat DVB-T2.

DVB-T2 proti DVB-T poskytuje kvalitnější příjem a umožňuje vysílání více programů na méně frekvencích. "Certifikace bude probíhat postupně, v závislosti na tom, jak budou výrobci a prodejci dodávat přístroje k ověřování. Seznam nebude fixně uzavřený k nějakému konkrétnímu datu, měl by se neustále rozšiřovat o nové modely, které certifikací projdou," uvedl Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací. Firma pro spotřebitele zřídí zvláštní internetové stránky.

Obchodníci v posledních dnech díky medializaci tématu čelí řadě dotazů zákazníků ohledně DVB-T2 (H.265/HEVC). Euronics uvádí, že televizory vybavené tímto tunerem by měly být bez dalších úprav nebo po aktualizaci firmwaru plně funkční i po přechodu na nové vysílání. K ostatním televizím bude potřeba pořídit set-top-box.

Televize s podporou DVB-T2 a tímto kódováním představují u Samsungu zhruba 70 procent modelů v nabídce. Podle údajů e-shopu Alza.cz je televizorů v nabídce, které nový standard splňují, nadpoloviční většina.

Letošní rok má být přitom ve znamení prodejů televizí. Prodejci očekávají, že díky třem významným sportovním svátkům prodeje vzrostou o čtvrtinu.

Průměrné stáří televizorů v českých domácnostech je nyní 5,5 roku, uživatelé televize nejčastěji mění po pěti až sedmi letech. Termín přechodu na nový standard by měl být stanoven do konce letošního roku, předběžně je v připravované strategii naplánován na 1. února 2021.

"I přes všechny mnohdy rozporuplné informace mají tuzemští televizní diváci minimálně čtyři roky na rozhodnutí, zda si koupí nový set-top-box, nebo obmění svoji současnou televizi za novou připravenou na vysílání DVB-T2 (H.265/HECV)," dodal Tomáš Krátký ze společnosti Euronics.

Témata:  televize

Aktuálně se děje

4. května 2024 16:41

Cvičení NATO ukazují, že se připravuje na konflikt s Ruskem, tvrdí Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy