reklama

Akademie americké ORL chirurgie zveřejnila nejnovější pokyny pro péči o uši. Varuje před nadměrným čištěním uší zejména vatovými tyčinkami a radí lidem, aby vyhledali lékařskou pomoc, pokud se u nich objeví problémy se sluchem.

Uši každého člověka jsou navrženy tak, aby se čistily sami bez jakékoliv pomoci. Přebytečný ušní maz se sám vytlačí ven a není tedy potřeba do ucha cokoliv strkat. Manipulací s vatovou tyčinkou v uchu tak docílíte pouze toho, že přebytečný ušní maz vtlačíte zpět do ucha a dojde k jeho ucpání.

Ušní maz sám o sobě není nic příjemného na pohled či na dotek, ale i přes to je nezbytnou součástí našeho těla. Především však dělá velice důležitou práci, aby naše uši udržel zdravé. Ušní maz nejen že uši čistí, ale zastaví jejich vysychání a pomáhá jim k přirozené vlhkosti.

Ušní maz také zabraňuje veškerým nečistotám, dostat se hlouběji do ucha a napáchat tak závažná onemocnění. Čištění uší funguje prostřednictvím postupů, jako je žvýkání - nebo jakýkoli pohyb čelistí – kožní buňky ušní maz pomalu vytlačují, ten pak ztvrdne a z ucha vypadne nebo je vyplaven například při sprchování.

Někdy však tento proces nefunguje, tak jak byl od přírody navržen. Nepřirozená tvorba ušního mazu je problém zhruba u 1 z 10 dětí a u 1 z 20 dospělých. V tomto případě je návštěva lékaře zcela nutná a brát věci do vlastních rukou se podle akademie ORL rozhodně nedoporučuje.

"Pacienti si často myslí, že své uši chrání pomocí vatové tyčinky, kancelářské sponky, ušních svící, nebo jiných nepředstavitelných věcí, které si dávají do uší," říká předseda akademie Seth Schwartz.

"Problém je v tom, že toto úsilí k odstranění ušního mazu vytváří jen další problémy, protože tímto neodborným a mnohdy nebezpečným čištěním se ušní maz dostává pouze hlouběji a hloubějido zvukovodu."

Schwartz také varuje, že čímkoliv si budete uši čistit, může dojít k poškození ušního bubínku a zvukovodu, a to buď dočasně nebo trvale. Nahromadění ušního mazu může vést ke zvonění v uších nebo úplné ztrátě sluchu.