Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nástupce Hubbleova teleskopu? Dalekohled Jamese Webba

Dalekohled Jamese Webba Fotogalerie +2
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Nákladní modul obsahující dalekohled a další příslušenství pro gigantický vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST) odvezla agentura NASA do Johnson Space Centre (JSC) v texaském Houstonu na závěrečné testy.

V OTIS najdete i dva evropské přístroje, ke kterým zásadně přispěla společnost Airbus: víceobjektový spektrograf NIRSpec hledající blízké infračervené záření, a MIRI, detekující střední vlnové délky infračerveného záření. Teleskop JWST má začít sloužit v říjnu roku 2018.

NIRSpec vyvinula společnost Airbus pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA) a umožní vědcům studovat vzdálené a chladné objekty vesmíru s mnohem větší citlivostí než dříve, dokáže jich pozorovat více než sto zároveň. NIRSpec, známý jako „super oko“,  váží 200 kg a bude pracovat při teplotách -238 stupňů °C.

MIRI je přístroj kombinující fotoaparát, spektrograf a koronograf pro střední vlny infračerveného záření rozšiřující možnosti pozorování JWST na delší vlnové délky, které jsou potřebné pro studium světla z objektů v blízkém vesmíru nebo pozorování vnitřku prachových mračen, kde se dodnes formují hvězdy a planetární systémy. MIRI byl vyvinut evropským konsorciem 21 institutů z 10 členských států ESA, NASA Jet Propulsion Laboratory a Goddard Space Flight Centre působícím pod britským Astronomy Technology Centre s projektovým vedením ze strany Airbusu.

Témata:  dalekohled Jamese Webba Hubbelův teleskop NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy