Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šance na život na Měsíci? Tunely pojmou miliony lidí

Měsíc
Měsíc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

West Lafayette - Měsíc by se v budoucnosti mohl stát hlavním místem pro cestování do vesmíru, umožnit by to měly i úkryty, které NASA plánuje vytvořit v tunelech pod povrchem. Sonda GRAIL ukázala, že by se tyto tunely mohly využít i pro celé milionové město.

Zatím to zní jako něco ze sci-fi filmu, ale skutečnost nemusí být tak daleko, minimálně při použití jako úkryt před kosmickým zářením a pádem meteoritů. Tunely jsou totiž i velmi stabilní, jak ukázala analýza.

Vědci už našli dvě ideální jeskyně, které by mohly sloužit astronautům, kteří by se vydali na dlouhodobé cesty. Tyto jeskyně jsou ve skutečnosti bývalé lávové tunely, o těch už se ví několik let. Sonda GRAIL dokázala najít desítky podobných jeskyní a tunelů. Ty menší by se například mohly využívat jako skladiště, jak informoval server space.com.

Co ale vědce překvapilo, že tyto jeskyně jsou perfektně stabilní, i přes svou velikost. Dosahují šířky až pět kilometrů a výšky tří, takže by se do nich mohlo vlézt i mnohamilionové město.

Tyto tunely dávají možnost k bližšímu průzkumu, a k tomu se nejlépe hodí člověk. Dočkáme se tedy po více než 40 letech lidské nohy na Měsíci? Bude záležet na výsledcích robotické sondy, která se brzy do tunelů vydá.

Témata:  Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy