Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektronické cigarety nejsou tak bezpečné. Množí se případy, kdy tráví děti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington – Elektronické cigarety jsou mnoha lidmi považovány za bezpečnější alternativu ke klasickým cigaretám, která je navíc ohleduplnější k ostatním lidem. Nová studie ale varuje, že roste počet případů, kdy elektronické cigarety zavinily otravu dětí. Informoval o tom server CNN.

Analýza, která byla zveřejněna v lékařském časopise Pediatrics, varuje, že se mezi lety 2013 a 2015 zvýšil počet případů otravy dětí mladších 6 let nikotinem v elektronických cigaretách ve Spojených státech za měsíc téměř o 1 500 % – ze 14 na 223. Jedno z dětí na následky této otravy zemřelo.

Analýza k těmto údajům dospěla přezkoumáním dat z Národního datového systému otrav. Více než 90 % otrav bylo způsobeno pozřením tekutiny, která se používá jako náplň do elektronických cigaret. Téměř polovina otrávených dětí byla mladší 2 let.

V období od ledna 2012 a dubna 2015 bylo podle studie běžným cigaretám vystaveno více než 17 500 dětí, zatímco elektronickým cigaretám nebo tekutému nikotinu 4 tisíce dětí. Ačkoliv je číslo u elektronických cigaret nižší, následky byly podle studie mnohem závažnější.

Autor studie, doktor Gary Smith z ohijské Národní dětské nemocnice, uvedl: „Průměrně středisko otrav každé tři hodiny obdrží telefonát, že bylo dítě vystaveno elektronické cigaretě nebo tekutému nikotinu. To je více než sedm dětí za den."

Podle Smithe za nárůst může rostoucí popularita elektronických cigaret, které kuřáci používají jako alternativu k běžným cigaretám. „Tekutý nikotin je velmi koncentrovaný a snadno se vstřebává do těla. Může u malých dětí způsobit vážnou otravu i smrt, a to i ve velmi malých dávkách," varuje.

Témata:  děti kouření cigarety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy