Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v medicíně? Maličcí roboti budou léčit leukémii

Lidské tělo
Lidské tělo
Foto: Pixabay

Podle výzkumů by se léčba nemocí mohla přesunout přímo do lidského těla, kde by se o lidské problémy postarali drobní roboti. Je to dobrý nápad?

Čínský Harbin Institute of Technology vytvořil a zdokonalil drobné stroje, které by byly schopné vstoupit do krevního oběhu a dalších míst, které jsou pro lékaře špatně dosažitelná. Mezi tato místa by měla patřit i sítnice.

Výzkumníci věří, že nanoboti by mohli snížit potřebu invazivních operací a dodávat léčiva přímo z žil. Tento pokrok je prohlašován za nástup „nové generace“ zdravotnictví. Vědci pracují na výrobě robotů, který by se v oběhu prostě rozpustili. To by předešlo potřebě znovu do těla zasahovat, aby se mohli roboti vyjmout.

Nanoroboti by mohli pomoci v léčbě leukémie, která patří k nejčastějším typům rakoviny v dětství. Roboti by měli být schopni pohybovat se v kapalině viskóznější než voda a pohybují se pomocí magnetických paží, které napodobují kraul.

Technici roboty navrhovali tak, aby měli dutou část, která mohla udržet dávku léčiva. Schránka se otevře ve chvíli, kdy robot najde svůj cíl. Pak se k němu přimkne a vypustí svou látku.

Vědci toto zatím zkoumali právě na leukémii a schránku naplnili látkou, která by měla zabíjet rakovinné buňky tak, že narušuje jejich růst. Teoreticky by k látce mohli přidat další „zbraně“ vůči leukémii a mohli by se tak zbavit veškerých buněk.

Tento nový typ technologie by mohl být tak pokrokový a efektivní, že by mohl pomoci předejít ostatním vedlejším problémům, které přicházejí s léčbou rakoviny. Díky nano-robotům by pacienti s rakovinou nemuseli přicházet o své vlasy.

Teď je potřeba zjistit, jestli tito nano-boti dokážou přežít ve zničujícím prostředí lidského organismu. Pokud se toto potvrdí, vědci budou mít volnou ruku ve zjišťování toho, co všechno můžou vytvořit a jak efektivní léčbu mohou vymyslet.

Témata:  rakovina Roboti lidské tělo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy