Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šílený americký plán, který se zrodil za Studené války: Jaderná základna ve vesmíru a bombardování Měsíce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Spojené státy plánovaly odpálit na povrchu Měsíce atomovou bombu. Jaderný výbuch na jediné přirozené družici naší planety měl být především demonstrací síly v době studené války. Informuje o tom server The Telegraph.

Tajný projekt se skrýval pod názvy "Studie měsíčních výzkumných letů" či "Projekt A119". Americké vojenské elity doufaly, že Sovětský svaz bude ohromen, výbuch by totiž pravděpodobně byl viditelný ze Země.

Z dokumentů, které získala televizní stanice CNN, vyplývá, že projekt se zrodil v roce 1958, v době studené války, kdy vrcholily závody v jaderném zbrojení. 

Odpálení atomové bomby mělo povzbudit americký vesmírný program v době, kdy Spojené státy pouze s údivem sledovaly úspěchy sovětského kosmického úsilí. Obdobné úvahy začaly vznikat v reakci na šokující vypuštění první umělé družice "Sputnik" v roce 1957, dodává fyzik Leonar Reiffel, který se na projektu podílel.

Explozi měla zajistit klasická atomová nálož, vodíková bomba byla pro tehdejší raketové nosiče příliš těžká. Detonace měla také vyzkoušet, jestli jsou jaderné zbraně použitelné i ve vesmíru.

Hovořilo se také o tom, že by se na Měsíci vybudovala vojenská základna vybavená jadernými zbraněmi. Ta měla sloužit pro případ, že by tu pozemskou Sovětský svaz Americe zničil.

Vojáci však projekt v roce 1959 ukončili, jelikož se obávali možného dopadu na Zemi v případě, kdy by mise selhala. Spojené státy se následně zaměřily na civilní vesmírný program. V polovině 60. let se jim podařilo náskok Sovětského svazu v této oblasti dohnat, vítězství ve vesmírných závodech pak zpečetilo přistání pilotované mise Apollo11 na Měsíci v roce 1969.

Témata:  USA jaderné zbraně výbuchy jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy