Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbraně, které mohou změnit svět. Jak vypadal rok 2017 v armádách?

U.S. ARMY
U.S. ARMY
Foto: U.S. ARMY

Rok 2017 nebyl zrovna nejšťastnějším rokem pro svobodný svět. Zato se jednalo o 12 měsíců, kdy se armády předbíhaly v tom, která vyrobí lepší zbraň. Americký server National Interest představil pět zbraní, které by mohly rozhodnout případný konflikt. Jsou však natolik silné, že proti jejich majitelům nejspíš nikdo útočit nebude.

Dálkové protilodní střely

Pokud jde o protilodní rakety, byly Spojené státy vždy o krok pozadu za Ruskem. Sovětský svaz a později Rusko měly už od 50. let minulého století spousty takových střel ve výrobě a Rusko nyní i s Čínou používají četné modely těchto zbraní.

Naproti tomu Amerika zatím stále používá střely s krátkým dosahem Harpoon ze 70. let. Nové protilodní střely s dalekým dosahem (LRASM) mají potenciál alespoň se přiblížit ruskému a čínskému vybavení. LRASM se odpalují buď z lodí, nebo z letadel, uletí více než 320 kilometrů (oproti 120 kilometrům střel Harpoon) a mohou nést hlavice o váze téměř půl tuny. Navíc jsou navrženy tak, aby je nepřátelské radary neodhalily.

Letos získala společnost Lockheed Martin zakázku v hodnotě téměř 100 milionů dolarů na výrobu prvních třiadvaceti takových střel. Ty by se měly dát odpálit ze stíhaček F-18 nebo bombardérů B-1.

Bojové drony

Další velkou zbraní v boji mohou být skupiny stovek či tisíců leteckých nebo pozemních dronů. Ty by mohly na bojišti udělat zmatek a zadusit nepřítele. V letošním roce vyhlásila americká vládní agentura DARPA veřejnou zakázku pro svůj program OFFSET. Agentura chtěla, aby někdo přišel na to, jak naprogramovat drony tak, aby mohly být schopny bojovat v obydlených městských oblastech.

A nejde jen o nějaké obyčejné naprogramování: drony by podle DARPA měly přizpůsobit svoji taktiku v bitvě ve kterýkoli moment. Uvažování Pentagonu, které se vymyká doposud známým oblastem technologie, ukazuje, že bojové drony pomalu dozrávají jako koncept a brzy budou moci být použity.

Hypersonické střely Zirkon

Rusko v letošním roce oznámilo, že úspěšně otestovalo svoji novou hypersonickou střelu Zirkon. Moskva tvrdí, že rychlost střely přesahuje 7 tisíc kilometrů za hodinu, což je věc, se kterou by se nevypořádala žádná obranná složka jakékoli lodi.

Taková vyhlídka začíná děsit například Velkou Británii, jejíž nové drahé letadlové lodě by byly pro střely Zirkon příliš snadným terčem.

Tank Abrams M1A2 SEP V3

Se všemi obavami Ameriky a celého západního světa, že ruský tank T-14 Armata překonává všechny konkurenty na celém světě, začaly Spojené státy pracovat na vylepšení "západního tanku číslo 1".

Tank M1A2 Abrams byl upraven a vylepšen na současný model Abrams M1A2 SEP V3. Američané na tanku vylepšili pancíř, senzory i elektroniku a ovládání. Následující model SEP V4 bude navíc disponovat vylepšenou municí a laserovým dálkoměrem.

Nové ruské bitevní lodě

To, že Rusko staví velký počet nových válečných lodí včetně fregat a korvet není až takovým překvapením. Větším znepokojením pro západní svět je to, že tyto relativně malé lodě budou vyzbrojeny hypersonickými střelami Zirkon. I z malé lodě se tak stane potenciálně velký nepřítel.

Je zřejmé, že se očekávání a skutečnost výkonu zbraní, zejména těch ruských, mohou lišit. Nicméně, pokud se Rusku podaří vybudovat hypersonickou střelu, která dokáže vybavit menší válečné lodě rychlým a zničujícím úderem, pak je to problém pro námořnictva. Především pro ta, která se spoléhají na velké, drahé lodě jakými jsou například ty letadlové.

Témata:  USA Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy