Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brána do podzemního světa? Statisíce let starý kráter budí strach

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.wikipedia.org

Moskva - Kráter leží na území Sakha v Rusku. Je vzácným přírodním úkazem, který nám pomůže nahlédnout do historie světa.

Nádherný úkaz se stal pro vědce přírodní laboratoří a nadějí na zodpovězení mnohých otázek o planetě Zemi. Místní lidé se však k místu bojí přiblížit. Kráter, který je známí jako Batagaika Megaslump, budí v obyvatelech strach. Lidé věří, že pro jejich životy existuje více světů a kráter je bránou do posledního z nich, tedy do posledního života (foto zde).

Názory obyvatel jen potvrzují děsivé zvuky, které z propasti vychází. Pravděpodobně lidé slyší údery půdy na orientační bod, který je kilometr dlouhý šrám ukrytý hluboko v sibiřské tajze.

Batagaika se začal formovat v 1960, když byla vykácena podstatná část lesa. Země začala klesat, propadat se. Proces jen urychlila vysoká teplota, která půdu rozpouštěla a záplavy v roce 2008. Půda poklesne každý rok o 15 metrů.

Kráter se stal jedinečným úkazem pro vědce, kteří se snaží rozluštit záhadu klimatických změn. V půdě se skrývaly vzorky velmi staré půdy, které byla dříve zmražená. Pro vědce je také důležitý objev starých rostlin.

Až dosud se věřilo, že vrstvy půdy jsou staré asi 120 tisíc let. Profesor Julian Murton však potvrdil, že se jedná o půdu starou až 200 tisíc let.

"Tento výzkum nám pomůže porovnat data z podobných míst, které jsou například v Číně a Antarktidě. Porovnáním vzorků budeme moci lépe rekonstruovat historii Země," uvedl profesor Marton.

Témata:  Rusko Sibiř příroda

Aktuálně se děje

6. května 2024 13:42

Putin nechce jednat, Západ by se proto měl ještě více snažit, tvrdí Itálie

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy