Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadný kráter na Sibiři se neustále zvětšuje, brzy pohltí celé jezero

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Moskva - Tajemný kráter na Sibiři, o kterém nikdo neví, jak vznikl, neustále roste. Od roku 2013 se podle portálu Daily Mail zvětšil více než patnáctkrát a brzy pravděpodobně pohltí i vedlejší jezero.

Deryabinská trhlina, jak lidé kráter nazývají, se objevil v roce 2013 krátce po pádu Čeljabinského meteoritu na Tajmýrském poloostrově na Sibiři. Svědci z nejbližších vesnic, které jsou 70 až 100 km daleko, tvrdí, že tehdy slyšeli výbuch, a jeden člověk tvrdí, že viděl jasnou záři na obloze.

Při svém vzniku byl kráter asi 100 metrů hluboký a necelé 4 metry široký. Při posledním průzkumu byl již široký více než 70 metrů a stále roste. Podle odhadu vědců se brzy jedna ze stěn kráteru zhroutí a stane se součástí blízkého jezera.

Vědci se však nemůžou shodnout, jakým způsobem trhlina vznikla. Místní mluví o mimozemšťanech či pádu meteoritu, což vědci odmítají. Podle nich jde buď o výbuch metanu či jiného plynu, nebo o změnu klimatu, která způsobuje podobné trhliny na poloostrově Jamal vzdáleném téměř 500 km.

"Není lidského původu, ale nevypadá ani jako přírodní útvar," řekl Dr. Vladimír Epifanov pro Daily Mail. Připouští však, že nejpravděpodobnější verzí je výbuch plynu, protože oblast je bohatá na zemní plyn.

Témata:  Rusko Sibiř tajemství záhady

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy