Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA slaví: Sonda InSight na Marsu otevřela solární panely

Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Zprávy odeslané Mars Odyssey ukazují, že solární panely sondy InSight se otevřely a nabíjejí baterie. Vyplývá to ze zprávy Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

InSight je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu a v pondělí po více než půlročním letu úspěšně přistála na rudé planetě.

Informace o otevření solárních panelů přišla sedm hodin po přistání, uvedla NASA. Správné rozevření panelů je důležité pro zásobování sondy elektrickou energií.

Our Mars Odyssey orbiter phoned home, relaying news from @NASAInSight indicating its solar panels are open & collecting sunlight on the Martian surface. Also in the dispatch: this snapshot from the lander's arm showing the instruments in their new home: https://t.co/WygR5X2Px4 pic.twitter.com/UwzBsu8BNe

— NASA (@NASA) 27. listopadu 2018

Pondělní přistání patřilo k nejnáročnějším částem mise. Manévr trval šest a půl minuty a sonda během této doby vstoupila do řídké marsovské atmosféry s rychlostí 19.800 kilometrů v hodině a postupně s pomocí tepelného štítu, padáku a přistávacích trysek zpomalila na osm kilometrů v hodině.

InSight podle plánu dosedl na severní polokouli na planině Elysium v blízkosti rovníku.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) Mars 1 InSight

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy