Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Planeta Mars dává vědcům zabrat. Při zkoumání objevili něco podivného

Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Vědci z NASA pomocí vozítka Curiosity objevili nečekaný minerál v kráteru na Marsu. Objev tridymitu by mohl přepsat historii planety. Naznačuje, že planeta mohla být mnohem teplejší, a to díky obřím sopkám.

Tridymit se totiž vytváří pouze v extrémně vysokých teplotách. Objeven byl speciálním nástrojem na vozítku, který střílí rentgenové záření do povrchu a následně identifikuje krystalové struktury minerálů.

"To byl poslední minerál, který bychom na podobném místě očekávali," řekl Richard Morris z NASA, vedoucí autor této studie. "Pokud to projde testy, je velmi pravděpodobné, že budeme muset přehodnotit pár věcí," dodal.

Na Zemi se tridymit tvoří při extrémně vysokých teplotách, a to při výbušném procesu sopečné činnosti u křemičitých hor. Hora St Helens je známá svou sopečnou aktivitou a právě ona patří mezi křemičité sopky.

Tyto sopky se vytvoří pohybem tektonických desek, při jejich posunu se do lávy dostane voda, které následně vytvoří horniny. Ty se pak tlačí k povrchu, kde explodují a začne vytékat láva. Tridymit vytvoří vysoký obsah oxidu křemičitého s extrémními teplotami.

U Marsu je ale problém, že o něm víme, že nemá vodu, takže jak se tam tridymit vzal? To je momentální otázka vědců, na kterou ještě nedokážou odpovědět. Hledali způsoby, jak tridymit vytvořit při nízkých teplotách, ale nebyli úspěšní, jak uvedl server Science Alert.

"Mars je úplně jiné místo, může se tam dít něco podivného, o čem nevíme a doposud jsme to nedokázali zaměřit," zakončil Richard Morris.

Témata:  Mars 1 vozítko Curiosity

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy