Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muskova loď Starship se už rýsuje. Má dopravit 100 lidí na Mars a ještě dál

Elon Musk
Elon Musk
Foto: Facebook

Hluboko v srdci průmyslové zóny vesmírného pobřeží Floridy se staví kosmická loď pro kolonizaci Marsu. Je to prototyp meziplanetární lodi společnosti SpaceX známé jako Starship (Hvězdná loď). Jde o dopravní prostředek pro 100 cestujících, který, jak společnost doufá, jednoho dne vezme lidi a náklad na Měsíc, na Mars a ještě dál, napsal server Space.com.

SpaceX, která již dříve oznámila, že bude stavět prototypy této lodi v Texasu i na Floridě, si na Floridě pronajala zařízení Cocoa od společnosti Coastal Steel. Po dokončení bude kovová loď vysoká 39,6 metru a široká devět metrů.

Starship na Floridě po nedávném nasazení kuželovité přídě už vykukuje nad koruny stromů a konečně nabývá tvaru. Když zakladatel a šéf SpaceX Elon Musk svůj projekt nedávno oznámil, prototyp byl jen masivní reflexní ocelový kruh, nyní už při dobré víře začíná vypadat jako kosmická loď.

#SpaceX crews were hard at work today, adding the next cylindrical section to #StarShip. It appeared that SpaceX Boca Chica crews, have kicked it into overdrive in shining and polishing the nose cone. To catch up with the Florida team, starship is going to be tall & powerful.?? pic.twitter.com/XMz6N7H9kN

— Austin Barnard? (@austinbarnard45) 26. června 2019

SpaceX už učinila významný pokrok při stavbě podobného prototypu přezdívaného Starhopper (Hvězdný skokan) ve svém zařízení na jihu Texasu. Společnost ale doufá, že trocha přátelského soutěžení uvnitř firmy nejen zlepší design lodi, ale také urychlí vývoj.

"Na obou místech se vyrobí mnoho Starshipů. Je to soutěž o to, kde je práce efektivnější. Odpověď může být, že je efektivní na obou místech srovnatelně," uvedl Musk na twitteru. "Poznatky získané jedním týmem musejí být sdíleny s tím druhým, ale ten je nemusí využít," dodal.

V lednu ostříží pozorovatelé v blízkosti texaského zařízení společnosti zahlédli stříbřitou vesmírnou loď tyčící se nad rovinatou krajinou. (Nedlouho poté Musk na twitteru potvrdil, že jde o prototyp, hodně podobný jako raketa Grasshopper, která předcházela tahounu SpaceX Falconu 9.) Oba prototypy Starshipu vystavují na odiv svůj zářivý plášť z nerezavějící oceli, který tolik připomíná vědeckofantastické příběhy.

Prototyp v Texasu už má určité letové zkušenosti. V dubnu se připoután k zemi a poháněn jedním motorem Raptor na několik vteřin vznesl. SpaceX je stále ještě v počáteční fázi zkoušek, ale předpokládá, že prototyp budou nakonec pohánět tři Raptory.

Takovéto malé skoky připraví cestu ke skutečnému provozuschopnému letu. Finální Starship odstartuje na silné raketě nazvané Super Heavy, přičemž jak loď, tak raketa budou využitelné opakovaně. V obou zařízeních společnosti na Floridě i v Texasu se postaví finální letuschopné verze Starshipu a nosiče Super Heavy. Lodě spojené s raketou se budou tyčit do výše 122 metrů.

SpaceX uvádí, že raketa Super Heavy bude mít 31 motorů Raptor a sama Starship dalších sedm vlastních. Tyto motory, které jsou stále ještě ve fázi vývoje, jsou poháněné směsí tekutého metanu a tekutého kyslíku. Mají mít dvakrát větší sílu než motory Merlin, jež nyní pohánějí rakety Falcon.

K dnešnímu dni mají Starship a Super Heavy na seznamu zatím jediný let. Loni v září Musk prozradil, že se japonský miliardář Jusaku Maezawa zapsal na první let Starshipu, jímž bude kosmický výlet kolem Měsíce naplánovaný na rok 2023.

Systém Starship je příští položka v dlouhé řadě stále větších raket. Je to teprve rok a čtyři měsíce, co debutoval Falcon Heavy a letos v dubnu už poprvé oficiálně vynesl náklad na oběžnou dráhu. V pondělí tato masivní raketa se startovním tahem přes 22 milionů newtonů úspěch zopakovala s 24 družicemi.

Ale ani Falcon Heavy s 27 motory není pro SpaceX dost. K tomu, aby Musk uskutečnil svůj sen udělat z lidstva druh schopný cestovat mezi planetami, potřebuje Starship a Super Heavy.

Témata:  Elon Musk EuroZprávy.cz vesmir

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy