Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Červené a bílé víno už není v kurzu. Výrobci představují víno modré

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Madrid - Bílé, červené, nebo modré? Tak už by se brzy mohli ptát číšníci i v českých restauracích, když si zákazník objedná víno. Španělská firma Gik totiž se svým azurovým nápojem expanduje do zbytku Evropy.

Nechutná vám bílé, červené ani růžové víno? Zkuste modré! S prvním nápojem azurové barvy přišla firma Gik, která působí ve Španělsku. V jihoevropské zemi se víno stalo okamžitě hitem, a tak se společnost rozhodla expandovat.

Nápoj vzniká smíšením červených a bílých hroznů, pěstovaných na vinicích poblíž Madridu, včetně odrůdy, která ve slupce obsahuje antokyan. Právě tato látka dodává vínu jeho azurovou barvu, která je tedy přírodní.

Gik obsahuje 11,5 % alkoholu. Sladkou chuť mu dodává nekalorické sladidlo, výrobci se distancují od používání cukrů. Údajně by mělo modré víno chutnat podobně jako ryzlink. V Evropě bude možné nápoj koupit už v létě, za lahev dáte asi 250 korun.

Zdroj: YouTube

Modré víno začal vyrábět tým mladých lidí, kteří neměli žádnou vinařskou tradici. "Nápoj se zrodil jen tak, pro zábavu a abychom trochu rozvířili vodu," popisuje firma na svých stránkách. Modrým vínem míří hlavně na mladou generaci, která považuje víno a jeho ochutnávání za tak trochu snobské.

Výrobci pak vysvětlují, že vinná kultura by neměla být jen pro výjimečné. "Nevěříme v degustační pravidla a nemyslíme si, že každý, kdo si chce dát sklenku vína, nemusí studovat vinařskou bibli, aby si ji vychutnal," píše španělská firma na svém webu.

Témata:  víno Španělsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy