Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci dokázali vyřešit problém s plasty a nedostatkem paliv jednou ranou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Washington – Problémy nerozložitelného odpadu a ztenčujících se zásob neobnovitelných zdrojů zaměstnávají vědce a technologické společnosti po celém světě. Jak nyní informuje server Sceince Alert, vědcům z Californské univerzity v Irvine se ve spolupráci Šanghajského institutu organické chemie zřejmě podařilo vyřešit oba tyto problémy najednou.

O tom, že je situace s množstvím plastového odpadu kritická, svědčí mnohé zprávy z nedávné doby, včetně odhadů, že do roku 2050 bude v oceánech více plastu než ryb. Server upozorňuje, že 95 % plastových výrobků je vyhozeno po jednom použití a každý rok skončí v oceánech 8 milionů tun plastu.

Vědci se proto snaží najít způsob, jak plasty změnit na využitelnou komoditu. Ačkoliv se ale polyethylen vyrábí z fosilních paliv, je díky stabilitě plastu jako chemické sloučeniny velmi náročné jej rozložit.

Jak vysvětluje Zhibin Guan, chemik z Californské univerzity v Irvine, i pokud plast zůstane v oceánu nebo pod zemí stovky nebo tisíce let, k jeho rozložení nedojde. Stane se tak až při jeho zahřátí nad 400 stupňů Celsia, ale ani pak z něj nevznikne použitelná sloučenina.

Vědci ale nyní ve spolupráci se Šanghajským institutem organické chemie vyvinuli způsob, který vyžaduje nižší teploty (asi 175 stupňů Celsia) a využívá chemické katalyzátory, které jsou jinak používány ke tvoření polymerů. Výsledkem je nafta nebo vosk, který lze průmyslově využít.

Hlavními nevýhodami tohoto procesu zatím je, že použití katalyzátorů je nákladné a celý proces je poměrně zdlouhavý – jeho dokončení trvá asi čtyři dny. Guan a jeho tým proto nyní pracují na zefektivnění celého procesu.

Témata:  plasty ekologie vědci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy