Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozvody mění stravovací návyky? Vědci přišli na zajímavou věc

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Rozvod v případě mužů vede k drastického zhoršení skladby jídelníčku, zatímco u žen zřejmě nová životní situace stravování příliš neovlivňuje.

Ukazuje studie expertů z Centra pro výzkum stravování a aktivity při Cambridgeské univerzitě.

Vědci vycházeli z předpokladu, že omezená konzumace čerstvých potravin může zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Nepřihlíželi ale k tomu, jak dlouho manželství trvalo a jak bylo kvalitní, ani k důvodům, které vedly k jeho ukončení.

Experti tak zjistili, že při dvou klinických studiích vedených v letech 1993-1997 a v letech 1998-2002 omezili muži, kteří už nebyli ženatí, svůj denní příděl ovoce a zeleniny.

Naopak ženy svůj potravinový režim změnily méně výrazně, s výjimkou konzumace alkoholických nápojů, která se citelně snížila. Ženy vypily přibližně o jeden drink týdně méně než v době manželství. Muži konzumovali stále stejné množství alkoholu, poznamenal s odkazem na studii italský list Corriere della Sera.

"U této generace, která se narodila mezi dvacátými a šedesátými lety, jsou stravovací návyky silně spojeny s pohlavím v důsledku toho, že to byly právě ženy, kdo se hlavně staral o domácnost a přípravu pokrmů," vysvětlil autor studie Pablo Monsivais.

Témata:  muži rozvody jídlo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy