Řím - Rozvod v případě mužů vede k drastického zhoršení skladby jídelníčku, zatímco u žen zřejmě nová životní situace stravování příliš neovlivňuje.
Ukazuje studie expertů z Centra pro výzkum stravování a aktivity při Cambridgeské univerzitě.
Vědci vycházeli z předpokladu, že omezená konzumace čerstvých potravin může zvyšovat riziko kardiovaskulárních chorob a některých druhů rakoviny. Nepřihlíželi ale k tomu, jak dlouho manželství trvalo a jak bylo kvalitní, ani k důvodům, které vedly k jeho ukončení.
Experti tak zjistili, že při dvou klinických studiích vedených v letech 1993-1997 a v letech 1998-2002 omezili muži, kteří už nebyli ženatí, svůj denní příděl ovoce a zeleniny.
Naopak ženy svůj potravinový režim změnily méně výrazně, s výjimkou konzumace alkoholických nápojů, která se citelně snížila. Ženy vypily přibližně o jeden drink týdně méně než v době manželství. Muži konzumovali stále stejné množství alkoholu, poznamenal s odkazem na studii italský list Corriere della Sera.
"U této generace, která se narodila mezi dvacátými a šedesátými lety, jsou stravovací návyky silně spojeny s pohlavím v důsledku toho, že to byly právě ženy, kdo se hlavně staral o domácnost a přípravu pokrmů," vysvětlil autor studie Pablo Monsivais.
Související
19. října 2024 8:24
13. června 2023 3:49
30. června 2022 5:16
18. června 2022 9:04
13. června 2022 9:57
16. ledna 2021 9:04