Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zítra brzy ráno začne sonda Juno sestupovat k Jupiteru. Přehled informací

Sonda Juno
Sonda Juno
Foto: www.nasa.gov

Washington - Juno je kosmická sonda napájená solárními panely, po pěti letech konečně dorazila k Jupiteru, největší planetě naší soustavy. Dnešní den bude kritický, sonda musí absolutně přesně zažehnout motory, aby se mohla dostat na oběžnou dráhu planety.

Klíčová událost proběhne zítra ráno v 5:18 SELČ. Sonda musí přesně zažehnout na 35 minut motor, aby se zpomalila a dostala se tak na oběžnou dráhu Jupiteru. Pokud se něco pokazí, tak celá mise v přepočtu za téměř 27 miliard korun, bude neúspěšná a Juno kolem jen proletí a zmizí ve vesmíru.

Zkoumat se bude polární záře, nebo třeba obsah vody v atmosféře. Vědci doufají, že dokážou odhalit i historii Sluneční soustavy, včetně jejího vzniku, jak informuje server space.com.

Kritický finální sestup bude začínat mnohem dříve, pojďte se podívat na rozpis nejdůležitějších částí této mise, jak by měly probíhat, pokud se nic nepokazí:

03:16 SELČ - Juno se pomalu začíná odvracet od Slunce a začíná mířit k místu, kde má sestupovat na oběžnou dráhu. O hodinu později přijde další prudké otočení.

04:41 SELČ - Juno se přepíná na speciální anténu, po které se budou posílat informace o manévrech. Provedou se poslední drobné manévry před sestupem.

04:56 SELČ - Sonda zvyšuje svou rychlost otáčení ze dvou otáček za minutu na rovných pět, čímž se zvýší stabilita pro sestup.

05:18 SELČ - Hlavní motor sondy začíná vší silou zpomalovat sondu, pokud vše půjde podle plánů, sonda se zpomalí o 1950 kilometrů za hodinu a začne obíhat po oběžné dráze Jupiteru.

05:53 SELČ - Hlavní motor se vypíná.

05:55 SELČ - Juno snižuje rychlost otáčení zpátky na dvě otáčky za minutu.

06:07 SELČ - Sonda začíná mířit směrem ke Slunci.

06:11 SELČ - Juno se zpět přepne na svou klasickou anténu.

06:16 SELČ - Sonda začne vysílat podrobnější informace zpět na Zemi. Signál se bude vracet zhruba 48 minut a dalších 20 minut má trvat jeho zaměření.

07:00 SELČ - Tisková konference NASA, kde se lidé dozví aktuální informace o průběhu mise.

Co bude sonda Juno zkoumat?

Devět vědeckých přístrojů se zapne 50 hodin po úspěšném sestupu na oběžnou dráhu Jupiteru. Následně budou kalibrovány a během následujících tři měsíců budou sloužit ke studování Jupiteru.

Oficiální mise Juna ale začíná až 19. října, kdy se provede poslední zážeh motorů, který by měl sondu posunout. Pak by měla planetu sledovat po více než 30 různých dráhách a shromažďovat informace, které by mohly odpovědět na to, jak se Jupiter vytvořil ve Sluneční soustavě.

Fungovat by sonda měla až do února 2018, kdy bude záměrně navedena do atmosféry planety. Důvodem je možná kontaminace zemskými mikroby, a to na měsíci Europa, na kterém by mohl existovat jistý druh života.

Témata:  Jupiter sonda Juno

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy