reklama

Studie, která zahrnovala více než tisíc dětí, podle vědců odhalila, že děti, které si kousají nehty a cumlají palec, mají menší riziko, že se u nich vyvinou alergie. Tento efekt se navíc zřejmě zvyšuje, pokud děti praktikují zlozvyky oba.

„Naše zjištění jsou v souladu s hygienickou teorií, že vystavování špíně nebo bakteriím v raném věku snižuje riziko vzniku alergií,“ uvedl Malcom Sears z McMasterovy univerzity v Kanadě, který se na výzkumu podílel. „Ačkoliv nedoporučujeme, aby rodiče tyto zlozvyky podporovali, zdá se, že mají určitý pozitivní efekt,“ dodal.

Výzkum celkem zjistil, že 31 % zkoumaných dětí si často kousalo nehty nebo cumlalo palec, přičemž tyto děti měly ve věku 13 let nižší šanci (38 %) na alergii než děti, které tyto zlozvyky neměly – u nich byla šance na alergii 49 %. Děti, které zlozvyky provozovaly oba, měly šanci 31 %.

Tyto výhody se navíc potvrdily i ve věku 32 let. Vědci ale uznávají, že zatím nejsou schopni určit, co přesně tento efekt způsobuje. Ačkoliv se zřejmě jedná o důsledek vystavení mikrobům, nejsou schopni říci, které z nich jsou schopné imunitu takto ovlivnit.

I tak ale podle nich jde o další potvrzení pravdivosti teorie, že vystavení mikrobům v mládí posiluje imunitní systém dětí, což v důsledku snižuje riziko vzniku alergie. „Různé vystavení (mikrobům) v raném věku se zdá být více ochranné než škodlivé. A myslím, že jsme k tomu přidali další zajímavý kousek informací,“ dodal Sears.