Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dítě v jakémkoliv věku? Vědci našli způsob jak zvrátit menopauzu

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Atény – Není žádným tajemstvím, že na rozdíl od mužů je plodnost ženy omezená věkem. To by se ale zřejmě mohlo změnit – vědci totiž našli způsob, jak zvrátit menopauzu a přimět tělo ženy, aby opět uvolňovalo plodná vajíčka. Informoval o tom server New Scientist.

Tým vědců z řecké kliniky Genesis Athes pod vedením Konstantinose Sfakianoudise hlásí, že objevil způsob, jak oživit vaječníky žen, které již prodělaly menopauzu. Tyto ženy nemohou mít děti, protože jejich tělo již neuvolňuje plodná vajíčka.

Vědci k tomu do vaječníků žen vpravili plazmu bohatou na destičky, která je vytvořena odstředěním krve, která je na destičky obzvláště bohatá. Tento typ léčby lékaři provedli u 30 žen, u dvou třetin z nich se jim tímto způsobem podařilo obnovit menstruační cykly.

Vědci ale zatím nevědí, proč přesně tento proces funguje, ani zda se nedostaví nějaké nežádoucí vedlejší účinky. Pokud by se ale ale tato metoda osvědčila, mohlo by to znamenat odstranění věkové hranice pro početí dětí.

Jiní vědci ale varují,že právě to by mohlo představovat potenciální problémy – od určitého věku se ženám těhotenství nedoporučuje ze zdravotních důvodů bez ohledu na to, zda děti stále mít může. Terapie by ale mohla být vhodná pro ženy, které menopauzu prodělaly předčasně.

Témata:  děti těhotenství

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy