Vaječný likér je lahodný nápoj na bázi mléka a žloutků, jehož historie sahá až do středověku. V roce 1270 ho prý na smrtelné posteli odmítl francouzský král Ludvík IX., aby neporušil postní půst. I když se tento nápoj nehodí k půstnímu období, postupně se stal oblíbenou vánoční tradicí, kterou si dnes užívá každá rodina.
Začněte tím, že do hrnce vlijete kondenzované a běžné mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň, kterou přidejte do mléka. Vložte celý lusk a přidejte cukr. Směs zahřívejte na mírném ohni a občasně míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile se to stane, lusk vyjměte, opláchněte a nechte uschnout – použijete ho třeba na ovonění cukru v dóze.
Mezitím si připravte vodní lázeň: do hrnce nalijte asi 2 cm vody a přiveďte ji k varu. Na hrnec postavte kovovou mísu tak, aby se nedotýkala vody. Do mísy vyklepněte žloutky a začněte je šlehat na hustou pěnu. Když začnou být teplé, pomalu do nich přilévejte teplou mléčnou směs, stále míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované konzistence.
Jakmile je směs hotová, nechte ji mírně vychladnout. Poté podle chuti přilijte rum a dobře promíchejte. Hotový vaječný koňak nalijte do lahví, zavíčkujte a nechte zchladnout. Užijte si tento tradiční vánoční nápoj, který skvěle zahřeje během svátečních chvil.
Dobrou chuť a krásné Vánoce!
Témata: Vánoce, recepty a vaření, vaječný likér
Související
13. prosince 2024 8:46
12. prosince 2024 21:44
11. prosince 2024 12:25
8. prosince 2024 9:08