Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vaječný likér recept: Chutná vám tato příchuť?

Vaječný likér
Vaječný likér
Foto: Depositphotos

Vaječný likér je lahodný nápoj na bázi mléka a žloutků, jehož historie sahá až do středověku. V roce 1270 ho prý na smrtelné posteli odmítl francouzský král Ludvík IX., aby neporušil postní půst. I když se tento nápoj nehodí k půstnímu období, postupně se stal oblíbenou vánoční tradicí, kterou si dnes užívá každá rodina.

Začněte tím, že do hrnce vlijete kondenzované a běžné mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dřeň, kterou přidejte do mléka. Vložte celý lusk a přidejte cukr. Směs zahřívejte na mírném ohni a občasně míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile se to stane, lusk vyjměte, opláchněte a nechte uschnout – použijete ho třeba na ovonění cukru v dóze.

Mezitím si připravte vodní lázeň: do hrnce nalijte asi 2 cm vody a přiveďte ji k varu. Na hrnec postavte kovovou mísu tak, aby se nedotýkala vody. Do mísy vyklepněte žloutky a začněte je šlehat na hustou pěnu. Když začnou být teplé, pomalu do nich přilévejte teplou mléčnou směs, stále míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované konzistence.

Jakmile je směs hotová, nechte ji mírně vychladnout. Poté podle chuti přilijte rum a dobře promíchejte. Hotový vaječný koňak nalijte do lahví, zavíčkujte a nechte zchladnout. Užijte si tento tradiční vánoční nápoj, který skvěle zahřeje během svátečních chvil.

Dobrou chuť a krásné Vánoce!

Témata:  Vánoce recepty a vaření vaječný likér

Související

Aktuálně se děje

11. července 2025 8:26

Poslední z velkých hvězd je ve Varech. Skarsgård bude v Česku i o víkendu

Do Karlových Varů již ve čtvrtek dorazila poslední z velkých festivalových hvězd, která okoření závěr letošního 59. ročníku filmové přehlídky. Dnes a zítra se mohou přítomní fanoušci kinematografie setkat se Stellanem Skarsgårdem.

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy