Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy mají vracet úroky ze špatně vypočtené RPSN

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) podle dnešního vydání Hospodářských novin rozhodl, že když je ve smlouvě špatně vypočtena roční procentní sazba nákladů (RPSN), mají úvěrové firmy klientům vracet drtivou většinu zaplacených úroků. Plné znění rozhodnutí zatím soud nezveřejnil. Podle listu jde o významný verdikt. Zákazníci úvěrových společností, kteří podají žalobu, tak mají naději na vrácení desítek tisíc korun, uvádí Hospodářské noviny (HN).

Červencový rozsudek se vztahuje ke sporu, v němž úvěrová společnost Essox ze skupiny Komerční banky zažalovala klienta, který jí přestal splácet půjčku. Žalovaný přešel do protiútoku a požadoval vymazání zhruba 80.000 korun, které po něm firma požadovala jako splátku nezaplacených úroků. Využil toho, že Česká obchodní inspekce i finanční arbitr už o smlouvách Essoxu z let 2011 až 2013 rozhodli, že obsahují špatně vypočtenou RPSN.

Okresní soud v Nymburce i Krajský soud v Praze odmítly řešit, zda je RPSN vypočtena správně, protože i v případě vadné kalkulace by byla splněna základní podmínka, kterou požaduje zákon o spotřebitelském úvěru - tedy že RPSN byla uvedena ve smlouvě.

Podle NS ale platí, že uvede-li úvěrová firma některý ze zákonem vyžadovaných údajů nesprávně, například omylem nebo v důsledku početní chyby, nesplní povinnost stanovenou zákonem. "Takové pochybení, uplatní-li jej spotřebitel u věřitele, zákon striktně sankcionuje tím, že pokládá spotřebitelský úvěr od počátku za úročený ve výši diskontní sazby platné v době uzavření smlouvy uveřejněné Českou národní bankou," stojí podle HN v rozsudku.

NS se zároveň podle deníku nezabýval tím, zda je RPSN ve smlouvě vypočtena správně. To mají vyřešit soudy, kterým spor vrátil. Pokud ale dojdou k tomu, že RPSN špatně vypočtená je, pak se Essox v tomto konkrétním sporu nedočká požadovaných peněz a do budoucna může přijít o další, uvádí HN.

Essox chce ještě zdůvodnění rozsudku podrobněji analyzovat. Zatím podle mluvčího nevidí důvod měnit svá předchozí stanoviska.

Témata:  banky Nejvyšší soud úvěry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy