reklama

Moskva minulý týden ve středu informovala, že při dvou přestřelkách "s diverzními a teroristickými silami" byli zabiti dva ruští vojáci a několik dalších bylo zraněno. Incident vyvolal prudké zvýšení napětí a obavy před novým rusko-ukrajinským konfliktem.

Schopnost Ruska splácet své dlouhodobé závazky hodnotí nyní agentura známkou Ba1, nevylučuje ale možnost jejího snížení. Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána.

"Pokud by se boje měly rozšířit na novou frontu na Krymu a dále zintenzivnit na Donbasu, mezinárodní sankce by se pravděpodobně zpřísnily a byly prodlouženy, což by vedlo k novému odlivu kapitálu a oslabení směnného kurzu rublu a v konečném důsledku by to podkopalo hospodářské oživení Ruska," uvedla podle agentury Reuters Moody's v analytickém materiálu.

Ruský statistický úřad v pátek sdělil, že ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila pokles. Hrubý domácí produkt se meziročně snížil o 0,6 procenta po propadu o 1,2 procenta v prvních třech měsících roku. Ruská ekonomika získává půdu pod nohama díky výraznému oživení cen ropy.