Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenská pojišťovna dostala pokutu 1,8 milionu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Pokuta 1,8 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu je platná, potvrdil dnes Krajský soud v Brně.

Krajský soud v Brně původně pokutu zrušil kvůli údajné nepřezkoumatelnosti úvah úřadu o výši pokuty, Nejvyšší správní soud (NSS) s tím ale nesouhlasil a soud nižší instance nyní musel svoje stanovisko změnit.

"Pokutu jsme zaplatili ihned po rozhodnutí soudu a byl podán řádný opravný prostředek," sdělil mediální zástupce Vojenské zdravotní pojišťovny Richard Medek.

Pojišťovna uzavřela v letech 2011 a 2012 pět smluv o nevýhradním obchodním zastoupení s několika fyzickými a jednou právnickou osobou. Nepostupovala při tom podle zákona o veřejných zakázkách. ÚOHS se při posuzování případu zabýval zejména otázkou, zda se zákon na vojenskou pojišťovnu vztahuje. Dospěl k závěru, že ano.

Pojišťovna měla podle antimonopolního úřadu na základě počtu nově získaných pojištěnců předpokládat, že hodnota zakázky překročí dva miliony korun, a měla ji tak zadat podle zákona o veřejných zakázkách. Reálně vyplacené provize dosáhly v letech 2011 i 2012 téměř 70 milionů korun.

Témata:  ÚOHS Vojenská zdravotní pojišťovna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy