Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítkovice Power Engineering na sebe podaly návrh na insolvenci

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Představenstvo společnosti Vítkovice Power Engineering dnes podalo návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace.

Firma zároveň požádala, aby Krajský soud v Ostravě zrušil páteční jednání, na kterém má projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný brněnskou firmou Wetag Invest. ČTK to řekla mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrhu na zrušení pátečního jednání soud vyhověl, řekla ČTK mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. Dodala, že o dalších návrzích bude soudce rozhodovat v nejbližších dnech. "Dnes má soudce jiná jednání. Navíc musí návrh prostudovat," řekla. O případném vyhlášení úpadku rozhodne soudce v neveřejném zasedání. "Následovat bude jmenování insolvenčního správce, popřípadě prozatímního věřitelského výboru. Navíc se musí určit termín schůze věřitelů a přezkumného jednání," řekla Olšarová.

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka. Její mluvčí Dana Dvořáková dnešní krok firmy označila za velmi znepokojivý. "Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází, a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu," řekla.

Podle ní se nabízí otázka, zda to není promyšlené, protiprávní jednání. "Dnešní krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům. Skupina Vítkovice musí projít restrukturalizací pod novým profesionálním manažerským vedením, neboť Jan Světlík svým jednáním společnost, zaměstnance, věřitele a akcionáře soustavně poškozuje," prohlásila.

Témata:  Vítkovice group insolvence ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy