Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se nelíbí praktiky Bruselu. Kritizují vyšetřování zdanění nadnárodních firem

EU
EU
Foto: Pixabay

Washington - Americké ministerstvo financí zveřejnilo zprávu, ve které kritizuje EU kvůli vyšetřování příznivějších daňových režimů pro nadnárodní firmy jako Apple dohodnutých s vládami v Irsku a několika dalších evropských zemí.

Evropské úřady vyšetřují, zda některé země neudělily nadměrné daňové úlevy firmám jako Apple, Amazon či Starbucks. Společnosti tvrdí, že jejich dohody jsou legální.

USA se nelíbí vyšetřování Bruselu, protože podle něj se tak vytváří nadnárodní daňový úřad a potlačují se daňové zákony jednotlivých členských států. Brusel také podle USA používá jiná kritéria při vyšetřování případů zahrnujících americké společnosti. Ministerstvo rovněž vyzvalo EU, aby zvážila své akce vůči některým firmám z USA, protože peněžní sankce pro tyto firmy by mohly mít širší důsledky pro přeshraniční zdanění.

Apple a další americké společnosti si nechavájí zdanit velkou část svých zahraničních zisků v jiných zemích než v USA, aby se tak vyhnuly vyššímu zdanění ve Spojených státech. Americké ministerstvo financí uvádí, že pracuje na tom, aby donutilo společnosti převést tyto finance do domovské země, napsala agentura AP.

Témata:  USA EU firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy