Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem českých firem o export do Německa je letos rekordní

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Význam Německa pro tuzemskou ekonomiku roste, jak dokládá rekordní zájem českých firem o podporu při exportu do Německa. Na tamní trh se snaží dostat vedle strojírenských podniků také potravináři.

Loni se export tuzemských firem do Německa zvýšil o 8,6 procenta na 1,26 bilionu korun. "Loni jsme za celý rok v Německu podpořili celkem 170 českých firem, letos jsme tuto hranici překročili již na konci července," uvedl generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Mezi klienty německé kanceláře CzechTrade, která je dlouhodobě nejvytíženější pobočkou agentury, patří zejména strojírenské firmy, dále firmy z elektrotechnického, automobilového a plastikářského průmyslu. "Největší nárůst zájmu o naše služby je ze strany výrobců potravin, které se snažíme uplatnit v německých maloobchodních řetězcích," dodal ředitel německé pobočky Adam Jareš.

Od roku 2010 se zvýšil export českých firem do sousední země o více než polovinu, import vzrostl o 60 procent. Zhruba 4000 německých investorů drží rovněž největší podíl (21,9 procenta) zahraničního kapitálu v ČR a Německo je s podílem 32 procent nejvýznamnější exportní destinací tuzemských podniků.

Témata:  Německo firmy dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy