Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová pobrexitová spojenectví? Austrálie chce s Británií dohodu o volném obchodu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Chang-čou - Na summitu G20 v Číně se sešel australský premiér Malcolm Turnbull s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Po jednání řekl, že Austrálie chce se Spojeným královstvím co nejdříve po brexitu vyjednat "velmi silnou" dohodu o volném obchodě.

"Z našeho pohledu chceme sjednat s Brity dohodu brzy po jejich odchodu z EU a chceme vyjednat velmi silnou a velmi otevřenou smlouvu o volném obchodu," citovala australského premiéra agentura Reuters. Austrálie je členem britského Commonwealthu, jehož hlavou je britská královna.

Mayová podle Turnbulla řekla, že je Australanům "velmi vděčná za pomoc, kterou poskytují".

Premiérka již několikrát prohlásila, že výsledek červnového referenda je neměnný. Také opakovaně upozornila, že Londýn do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy.

Mayová v čínském Chang-čou jednala i s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten ji ale podle agentury Reuters nedal příslib rychlého uzavření dohody o volném obchodu, až Londýn EU opustí.

Témata:  Malcolm Turnbull Brexit Summit G20 Austrálie ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy