Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurozóně se nedaří, podnikatelská aktivita je v poklesu

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Ekonomický růst v eurozóně zůstává i nadále slabý. Minulý měsíc klesala aktivita v průmyslu i ve službách a firmy snižovaly ceny navzdory růstu cen vstupů.

Podnikatelská aktivita v eurozóně byla minulý měsíc na nejnižší úrovni od počátku loňského roku, Vyplývá z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila výzkumná firma IHS Markit.

Úhrnný index nákupních manažerů klesl v srpnu na 52,9 bodu z červencové úrovně 53,2 bodu. Rychlý odhad z konce srpna přitom naznačoval mírné zvýšení. Index ale nadále zůstává nad hranicí 50 bodů, která odděluje pokles aktivity od růstu.

Údaje naznačují, že ekonomický růst eurozóny ve třetím čtvrtletí zůstane na slabé mezičtvrtletní úrovni 0,3 procenta, říká k výsledkům Chris Williamson, hlavní ekonom Markit.

Témata:  eurozóna ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy