Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Aircraft Industries dluží zaměstnancům miliony korun, tvrdí odbory

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Kunovice - Aircraft Industries (AI) dluží podle odborů zaměstnancům na benefitech, jako jsou stravenky a flexi pasy, několik milionů korun. Může to být šest sedm milionů, řekl ČTK odborový předák Josef Mikula.

Odbory dnes vydaly prohlášení, kde žádají písemnou garanci vyrovnání všech závazků s uvedením termínů. Trvají i na prohlášení ruských majitelů, že v Kunovicích bude výroba letadel L-410 zachována.

Odborová organizace společnosti vyhlásila 14. září stávkovou pohotovost, která trvá. Mikula zdůraznil, že nejde o stávku a že stávková pohotovost nijak neovlivňuje chod firmy. Důvody vyhlášení stávkové pohotovosti nicméně podle odborů nepominuly. Vývoj událostí v tomto roce podle odborářů směřuje k útlumu letecké výroby v Kunovicích. Odbory se obávají, že bude přesunuta do Ruska, odkud jsou majitelé firmy, holding UGMK.

Podle dřívějšího vyjádření vedení AI ale závod u Jekatěrinburgu provoz kunovické továrny neohrozí. Celky by se měly vyrábět na Moravě a některé v Rusku jen sestavovat. Odboráři AI podle Mikuly žádají, aby majitelé prohlášením učiněným formou notářského zápisu a založeným do příslušné sbírky listin ve veřejném rejstříku zachování výroby letadel L-410 v Kunovicích garantovali.

V prohlášení odbory také žádají schválení svých mzdových požadavků. Podle Mikuly od 1. ledna příštího roku pak žádají plošné zvýšení mezd zaměstnanců o 350 korun. Podle Mikuly by tento týden mělo o situaci ve společnosti jednat představenstvo AI. Pokud se s odboráři dohodne, stávková pohotovost by měla skončit do 27. září. ČTK kontaktovala generální ředitelku AI Ilonu Plškovou, která ale mobilní telefon nezvedala.

 

Témata:  Aircraft Industries zaměstnanci ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy