Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopravní letoun L 410 NG se bude nadále vyrábět v Kunovicích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: britishairways.com

Kunovice - Vedení kunovické továrny na letadla Aircraft Industries (AI) dnes potvrdilo, že modernizovaný dopravní letoun L 410 NG (New Generation) se bude vyrábět v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

ČTK o tom informoval Petr Krenar z obchodního oddělení firmy. Odbory se však bojí útlumu výroby v Kunovicích a jejího převedení do Ruska, odkud jsou majitelé firmy, a ve středu ráno vyhlásily časově neomezenou stávkovou pohotovost.

Vedení firmy s médii dosud nekomunikovalo, na středečním setkání se zaměstnanci však podle předsedy odborové organizace Josefa Mikuly ředitelka na vyhlášení stávkové pohotovosti reagovala tím, že majitelé nemají zájem výrobu přesunout. Mikula poté ČTK řekl, že stávková pohotovost přesto trvá a odbory chtějí po majitelích písemnou záruku, že výroba v Kunovicích bude zachována.

AI v dnešní tiskové zprávě uvedla, že do konce roku vyrovná veškeré závazky vůči zaměstnancům. Problémy AI vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. V roce 2013 společnost prodala 20 letadel, loni jen čtyři, letos zatím pět letadel.

Témata:  Aircraft Industries stávka ekonomika letectví a letadla

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy