Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemím se nedaří. OECD zhoršila výhled světové ekonomiky

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila odhad růstu světové ekonomiky na letošní i příští rok. Důvodem jsou slabší podmínky ve vyspělých ekonomikách, trh se také obává negativních dopadů brexitu.

OECD ve své dnešní zprávě uvedla, že v letošním roce počítá s růstem o 2,9 procenta, zatímco dosud počítala s třemi procenty. Odhad růstu na příští rok organizace zhoršila také o 0,1 procentního bodu a nyní předpokládá, že růst dosáhne 3,2 procenta.

Odhad letošního růstu britské ekonomiky OECD ale mírně zlepšila, a to na 1,8 procenta z dosud předpokládaných 1,7 procenta. Odhad na příští rok ale srazila na pouhé jedno procento z dosavadních dvou procent.

V eurozóně nyní OECD počítá na letošní rok s růstem ekonomiky o 1,5 procenta, zatímco v předchozím červnovém výhledu tempo růstu odhadovala na 1,6 procenta. Odhad růstu eurozóny na příští rok zhoršila ještě výrazněji, a to o 0,3 procentního bodu na 1,4 procenta.

Témata:  Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy