Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fed úroky zatím nezměnil, může se to ale změnit

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Americká centrální banka (Fed) podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstává v pásmu 0,25 až 0,50 procenta.

Vyslala však silné signály, že by mohla úroky zvýšit ještě do konce letošního roku, protože trh práce se dále zlepšuje, napsala agentura Reuters.

Ekonomická aktivita v USA podle Fedu oživila a růst pracovních míst byl v posledních měsících solidní. "Důvody pro zvýšení sazby z federálních fondů posílily," uvedla banka v prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání měnového výboru.

Dodala, že měnový výbor se rozhodl úroky zatím nezvyšovat, dokud nebudou další důkazy pokroku směrem k cílům u zaměstnanosti a inflace, které si banka stanovila.

Fed loni v prosinci přikročil ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držel sedm let. Další zvyšování úroků ho však donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Témata:  Fed ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy