Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou bude možná podepsána v říjnu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) by mohla být podepsána letos v říjnu. Naopak jednání o podobné dohodě se Spojenými státy (TTIP) do konce letošního roku uzavřena nebudou.

Vyplynulo to z dnešní neformální schůzky ministrů členských zemí evropské osmadvacítky odpovědných za problematiku mezinárodního obchodu, řekl novinářům slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Slovensko nyní Radě EU předsedá. Odpůrci CETA a TTIP zorganizovali v uplynulých dnech v evropských městech demonstrace.

"Zůstává (u dohody CETA) dotáhnout několika otázek, například otázku předběžného uplatňování. Dohodli jsme se s Evropskou komisí, že existují oblasti, které veřejnost vnímá velmi citlivě. Evropská komise připraví deklaraci, jež sporná místa vysvětlí. Jde například o veřejné služby, ochranu investic nebo o pracovní a environmentální standardy," uvedl Žiga. Dodal, že ministři zemí EU pro obchod by měli o CETA rozhodovat na mimořádné schůzce příští měsíc tak, aby dohoda mohla být podepsána 27. října na summitu EU s Kanadou.

Česká republika podle ministerstva průmyslu a obchodu podpoří všechny kroky, které povedou k tomu, aby dohoda CETA byla implementována co nejdříve.

Zatím není jasné, kdy by EU mohla uzavřít s USA dohodu TTIP. "Z diskuse ministrů vyplynulo, že ukončení jednání s americkou stranou do konce tohoto roku je nereálné. To znamená, že je nereálné dosáhnout závěrečné dohody do skončení administrativy prezidenta (Baracka) Obamy," uvedl Žiga, podle kterého se téma TTIP dostane na program říjnové schůzky státníků EU.

Témata:  EU Kanada

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy