reklama

Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 156.000 korun. V samotném třetím čtvrtletí dluh klesl o 31,2 miliardy korun.

Podle MF se tak vyrovnal krátkodobý nárůst dluhu v měsících prvního pololetí, který byl způsoben přípravou na financování starších splátek státních dluhopisů za výhodných tržních podmínek. MF koncem loňska i letos na finančních trzích prodávalo státní dluhopisy i se záporným výnosem, kdy investoři státu platí za to, že mu půjčují peníze. "Řídím veřejné finance jako firemní finance," uvedl k tomu dnes v Brně ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) klesl státní dluh na 35,5 procenta HDP, což je o 5,6 procentního bodu méně než v roce 2013. "Tato úroveň nebude překročena ani za celý rok 2016 a jedná se tak o nejnižší hodnotu od roku 2011," uvedlo MF. Podle Babiše patří ČR z hlediska poměru dluhu k HDP k nejlepším zemím v Evropské unii.

Úřad dále uvedl, že státní dluhopisy a úvěry, se kterými nebude mít Česko spojeny žádné úrokové výdaje, činí celkově 166,9 miliardy korun. To je 10,1 procenta státního dluhu, na konci roku 2015 to přitom bylo 5,8 procenta.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy Kč na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu právě snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem.

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci září na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun. Na celý rok je plánovaný schodek 70 miliard korun.

"Pro celý rok 2016 očekáváme zhruba vyrovnané hospodaření vlády, mírný pokles celkového objemu státního dluhu a snížení dluhu veřejného sektoru v poměru k HDP pod 40 procent," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

"Podle všeho bude rozpočtové saldo koncem letošního roku zhruba vyrovnané," uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Podle něj je otázkou, zda schodkový rozpočet na příští rok je tím správným řešením.

"Ministr financí Babiš má stále realističtější šanci stát se po Ivanu Kočárníkovi teprve druhým ministrem financí v historii ČR, který vykáže vyrovnané hospodaření," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Podle něj je patrné zlepšení výběru daní, zároveň je ale znatelný i pokles investičních výdajů.

"Celkově hodnotím zlepšení v bilanci státního rozpočtu nanejvýš jako poloviční úspěch státu. Neschopnost investovat se promítne do snížení potenciálního růstu ekonomiky v následujících letech," uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.