Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská neziskovka Memorial otevřela pobočku Praze. Čeká je vyhazov z Moskvy?

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha/Moskva - Ruská nevládní organizace Memorial otevřela odbočku v Praze, kam by se uchýlila, pokud ji z Ruska vyženou. Napsal to dnes list Nězavisimaja gazeta. Představitel Memorialu Alexandr Čerkasov ale informaci popřel.

Memorial byl založen už v roce 1987, původně se věnoval studiu represí v bývalém Sovětském svazu. V Rusku je nyní Memorial vystaven sílícímu tlaku úřadů, které mu nedávno přisoudily hanlivé označení "zahraniční agent".

"Memorial dál funguje především v Rusku a česká pobočka je jedna z mnoha dalších poboček, které už má, například v Německu, Itálii, Francii nebo na Ukrajině. Slouží jen k prohloubení spolupráce s ruskými historiky a partnery a má sloužit jako zjednodušení komunikace ve výzkumu politických represí, protože to se týká i československých občanů," uvedl dnes zástupce českého Memorialu, historik Štěpán Černoušek.

V článku nazvaném České záložní letiště pro Memorial označuje Nězavisimaja gazeta přesun Memorialu do Prahy za "plán B". Organizace, která působí kromě Ruska i v řadě dalších zemí, má svou centrálu v Moskvě. V pražské pobočce budou pracovat ruští i čeští odborníci, kteří v minulosti spolupracovali na objasňování represí v sovětské éře, uvedl ruský list. Čerkasov ale popřel, že by Memorial měl v úmyslu hledat v Praze azyl.

Podle ředitele ruského Střediska hospodářských a politických reforem Nikolaje Mironova ovšem otevření pražské pobočky "záložní letiště" připomíná. Ruské úřady považují Memorial za pátou kolonu a sami občanští aktivisté se označují za vyslance západních hodnot. "To odporuje zájmům (ruské) státní moci. Bojí se takzvané měkké síly, která se může změnit v přípravu revoluce," konstatoval politolog Mironov.

Témata:  Rusko Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy