Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní sestry nebo sekretářky. Jaké povolání nás činí šťastnými?

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Řím - Italský deník Corriere della Sera sestavil žebříček povolání, která dělají člověka štastnějším. Ovšem pozor, nemusí jít nutně o dobře placené místo.

Zhruba polovina evropských zaměstnanců považuje stres na svém pracovišti za obvyklý a stres je také příčinou asi poloviny zameškaných pracovních dní. Kromě duševních zdravotních obtíží se u pracovníků, kteří trpí dlouhodobým stresem, mohou rozvinout vážné tělesné zdravotní problémy, upozorňuje osha.europa.eu. Z hlediska organizace negativní účinky zahrnují špatné celkové výsledky podniku, zvýšenou míru pracovní neschopnosti, přítomnost na pracovišti i v době nemoci a zvýšení počtu úrazů.

Zde jsou povolání, které přinášejí pocit štěstí

Na prvním místě to jsou církevní povolání. A nemusí jít nutně o papeže. Ten, kdo zasvětil život svým bližním a modlitbě, je šťastný.

Následují vedoucí pracovníci a vysocí úředníci. V tomto případě je pravděpodobné, že možnost rozhodovat uspokojuje a zvyšuje pocit odpovědnosti.

Za třetí to jsou manažeři v zemědělství a zahradnictví. I zde ten, kdo má odpovědnost, má i významný pocit štěstí. Zřejmě tu působí i terapeutická síla přírody.

Za čtvrté to jsou sekretářky (a dnes i sekretáři), kdo je často ve své práci šťastný. Samozřejmě nemají moc rozhodovat, ale mají jistotu a především se cítí být důležití.

Za páté to jsou ti, kdo vystavují certifikáty o kvalitě a vydávají předpisy. Jde zjevně o velmi poklidnou práci.

Také ti, kdo pracují v sektoru zdravotnictví, se cítí být šťastnými. Vidí kritické situace, ale zároveň mají pocit, že mohou něco pro druhého vykonat.

Sem patří také lékaři, před nimiž jsou však zdravotní sestry a ošetřovatelé. Jejich profese je považována za naplněnou radostí, protože i v tomto případě mohou lidem pomáhat a léčit je. Ve srovnání s jinými povoláními ve zdravotnictví jde však o méně šťastnou profesi, neboť lékaři jsou často vystaveni nevyhnutelným frustracím.

Na osmém místě jsou zemědělci, kteří mají co do činění s přírodou s jejím rytmem a s jejími tajemstvími.

Deváté místo obsadili majitelé a správci hotelů a ubytovacích zařízení. U této kategorie je poněkud obtížnější pocit štěstí vysvětlit. Snad je tomu tak proto, že ten, kdo pracuje v tomto sektoru, přichází do styku se spokojenými lidmi, kteří jsou na dovolené.

Na desátém místě jsou řemeslníci a elektrikáři, kteří často vykonávají velmi užitečné povolání a zároveň nesou odpovědnost za jeho správné provedení.

Témata:  zaměstnání stres firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy