Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzavření dohody CETA vázne, situaci komplikuje Valonsko

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu se dnes koná zasedání ministrů odpovědných za otázky mezinárodního obchodu. Na programu je dohoda o volném obchodu s Kanadou (CETA), kvůli které nedávno protestovali lidé v několika evropských zemích.

"Pokud se Evropské unii nepodaří uzavřít rozsáhlou dohodu CETA, tedy s velmi blízkým spojencem a partnerem, bude se svět ptát, nakolik je Evropa spolehlivá," řekla eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

O dohodě CETA se mezi EU a Kanadou vyjednávalo více než šest let. Podepsána by měla být 27. října na summitu EU-Kanada. Situaci ale v pátek zkomplikoval parlament frankofonního regionu Valonsko, který odmítl dát belgické vládě zelenou k podpisu.

Malmströmová později dnes na tiskové konferenci novinářům řekla, že komise a diplomaté "dnem i nocí" intenzivně komunikují s belgickou vládou i regionálním parlamentem frankofonního Valonska.

Ministři pro zahraniční obchod věc patrně nechají na rozhodnutí svých vládních šéfů, kteří se ve čtvrtek sjedou do Bruselu na unijní summit. Podle Malmströmové komise nyní dál intenzivně vyjednává "s některými zeměmi a jejich částmi" tak, aby dokázala včas jejich obavy rozptýlit. Nástrojem k tomu by měla být "vysvětlující deklarace".

Podle ministra hospodářství předsednického Slovenska Petera Žigy je dnešek pro obchodní politiku unie klíčovým momentem. "CETA je moderní a vyvážená dohoda a po dnešku doufám v pozitivní výsledek," poznamenal.

Český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po schůzce novinářům řekl, že Česká republika o smlouvu stojí. "Český průmysl má o to zájem, obchod s Kanadou v poslední době roste. Struktura exportu do Kanady je často v oborech s vysokou přidanou hodnotou," upozornil Mládek.

Odpůrci projektu mimo jiné tvrdí, že dohoda poskytne větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Podle zastánců dohody naopak podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst. Před jednací budovou protestovalo dnes dopoledne proti uzavření smlouvy několik desítek lidí.

Témata:  EU Kanada

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy