Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy půjdou nahoru o 2,7 procent kvůli nedostatku lidí ve firmách

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Platy v podnikové sféře v Česku, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se letos měly průměrně zvýšit o 2,7 procenta. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti se firmy potýkají s nedostatkem lidí, tlak na mzdy tak roste.

Vyplývá to z šetření mezi 169 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy (SP) společně s Českou národní bankou. Ve stejném průzkumu z počátku letošního roku firmy očekávaly letošní růst mezd o 2,4 procenta.

"V růstu očekávání se odráží pozitivní ekonomické výsledky a zároveň se v tom odráží tlak na růst mezd v rámci boje o pracovníky," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek. Příští rok by měly mzdy v podnicích podle průzkumu stoupnout o 2,1 procenta.

Celkově zůstávají firmy optimistické a v následujících šesti měsících téměř třetina z nich očekává nárůst zakázek, téměř dvě třetiny čekají stejný objem zakázek. Dobrý stav průmyslu potvrzuje i to, že velká část firem chce pokračovat v investicích.

Kvalita podnikatelského prostředí se ovšem podle zaměstnavatelů za poslední rok nezlepšila. V řadě případů firmy dokonce poukazují na zhoršení podmínek. Jde například o úroveň byrokracie nebo dopravní infrastruktury.

Témata:  mzdy firmy CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy