Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet lidí s dluhem po splatnosti stále klesá, může za to lepší ekonomická situace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle sdružení Solus, které umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků, se schopnost Čechů splácet dluhy mírně zlepšuje. Důvodem je zlepšující se ekonomická situace domácností.

Ke konci září mělo dluhy po splatnosti 7,67 procenta dospělých obyvatel země, což je nejméně od roku 2011. Před rokem to bylo 8,12 procenta. Nejhorší situace zůstává v Ústeckém kraji.

Přestože počet osob s aktivním dluhem po splatnosti klesá, stále dluží členským společnostem sdružení téměř 700.000 občanů ČR částku přesahující 50 miliard Kč. Největší dluh po splatnosti mají občané v Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji.

"Zákon o spotřebitelském úvěru upřesní od prosince zákonnou povinnost firem prověřit dostatečně schopnost klienta splácet poskytnutý úvěr. Výslovně požaduje prověření dosavadního splácení závazků," uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Pokud poskytovatel služby úvěruschopnost spotřebitele neprověří, hrozí neplatnost smlouvy, v jejímž důsledku spotřebitel bude splácet jen jistinu bez úroků. Poskytovateli navíc hrozí pokuta až dvacet milionů Kč.

Témata:  dluhy Češi CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy