Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O budoucnosti dohody CETA se má rozhodnout do pondělního večera

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: COMEFLEX CONSULTING

Brusel - Belgie, jejíž jeden region blokuje připravenou dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA), musí situaci vyjasnit do pondělního večera.

Buď bude Belgie s to dohodu podpořit, nebo se chystaný čtvrteční summit EU-Kanada v Bruselu odloží. S odvoláním na zdroje z EU to dnes uvedly agentury Reuters a AFP.

Termín pro federální belgickou vládu stanovila EU nejspíš po konzultaci s Kanadou. Dosud se nikomu nepodařilo přesvědčit frankofonní region Valonsko, aby s CETA souhlasilo.

Vlády všech 28 členských zemí EU dohodu s Kanadou podporují, belgický kabinet ale nemůže dát oficiální souhlas a text podepsat bez svolení všech pěti regionů.

Valonský premiér Paul Magnette v sobotu potvrdil, že je stále proti dohodě. Avšak ujistil, že zbývá už vyřešit pouze "některé malé problémy".

Jen několik dní by podle něj mohlo stačit k tomu, aby dohoda posílila normy EU a stala se silným precedentem pro budoucí obchodní jednání EU s partnery. Optimismus v sobotu daly najevo i někteří unijní představitelé.

Témata:  EU Kanada ekonomika

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.