Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utratí v e-shopech za letošní rok téměř 100 miliard korun

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Obrat českých internetových obchodů letos přesáhne 96 miliard Kč, meziročně tak bude o 19 procent vyšší. Nejrychleji roste on-line prodej oblečení, jídla, vybavení domu a zahrady či kosmetiky.

Vyplývá to z analýzy srovnávače cen Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Počet internetových obchodů v ČR druhý rok klesá, aktivních je jich 36.200.

Celková útrata v e-shopech letos vzroste meziročně o 15 miliard korun. Útraty táhne hlavně předvánoční období. Stále nejsilnějším segmentem je elektronika, meziročně ale zájem o tuto kategorii vzrostl jen mírně.

"Celý tento rok se naopak nese v duchu rostoucího zájmu o on-line nakupování potravin nebo oblečení," uvedl ředitel portálu Tomáš Braverman.

Českých e-shopů bylo před dvěma lety více než 37.000, letos jich je 36.200. "Konsolidace trhu je nastartovaná, i když e-shopů ubývá pomalými krůčky," dodal Braverman.

Češi se podle něj naučili kromě velkých nákupních galerií k nákupu využívat úzce specializované e-shopy. Ty vždy využívá už 15 procent zákazníků, nejčastěji pro nákup erotických pomůcek nebo knih, filmů a her.

Témata:  e-shopy obchody ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy