Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchody mají dnes poprvé zavřeno

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes se v praxi poprvé uplatní zákaz prodeje ve větších obchodech. Ve výkladu zákona ale podle obchodníků panuje zmatek.

Větší část obchodních center zůstane otevřená, některá zavřou. Uzavřeny zůstanou také některé menší prodejny, na něž se zákaz nevztahuje. Na kontroly vyrazí inspektoři České obchodní inspekce (ČOI).

Většina nákupních center zůstane sice otevřená, zákazníci ale budou moci nakoupit jen v menších obchodech. Fungovat bude např. síť malých prodejen Žabka. Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavřou. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstanou 28. října otevřena. V pražském Palladiu bude zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů.

Otevřeny zůstanou výdejní místa Alza.cz, s výjimkou Kladna, Příbrami, Děčína a Frýdku-Místku. Také hračkářství Hamleys v centru Prahy bude otevřeno, hračky ale prodávat nebude. Obchodní řetězec Albert nakonec nechá otevřené jen dvě prodejny oproti původně oznámeným šesti. Jde o malý supermarket u náměstí Míru v Praze a hypermarket Albert na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích.

Česká obchodní inspekce (ČOI) dnes bude kontrolovat uzavření velkých prodejen, zaměří se na obchodníky, kteří avizovali, že se budou snažit zákon obejít. Nejvíc inspektorů bude v terénu v Praze.

Ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje o některých státních svátcích dosáhne ročně zhruba čtyř miliard korun, tvrdí Mezinárodní asociace nákupních center.

Témata:  obchody 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy