Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika eurozóny ve 3. čtvrtletí vzrostla, inflace v říjnu zrychlila

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Podle dnes zveřejněných předběžných údajů Eurostatu ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v říjnu zrychlil na 0,5 procenta ze zářijových 0,4 procenta.

V celé Evropské unii zůstalo tempo hospodářského růstu na 0,4 procenta. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny ve třetím čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta, v celé EU meziroční růst dosáhl 1,8 procenta. V obou případech tempo růstu zůstalo na úrovni z předchozího kvartálu.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi tento měsíc uvedl, že ekonomika eurozóny pokračuje v mírném oživování. Upozornil však, že hospodářské oživení bude nadále brzdit slabá zahraniční poptávka. ECB se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Za říjnovým zrychlením inflace stálo výrazné zpomalení poklesu cen energie. Ty se v říjnu snížily pouze o 0,9 procenta po tříprocentním propadu v předchozím měsíci. ECB usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Tento měsíc ECB podle očekávání neprovedla ve své měnové politice žádné úpravy. Ponechala si zároveň otevřené dveře k prodloužení programu nákupu dluhopisů na prosincovém zasedání.

Témata:  eurozóna inflace ekonomika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy