Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump děsí investory: Pražská burza hlásí pokles ceny akcie

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn/Praha - Evropské burzy v reakci na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem. Investoři stáli na straně Hillary Clintonové.

Velkou část počátečních ztrát se však akciím podařilo smazat. Hlavní index německých akcií DAX si kolem 9:45 SEČ odepisoval zhruba 1,4 procenta, krátce po otevření burzy přitom ztrácel téměř tři procenta.

"Trumpovo prezidentství není dobrou zprávou," uvedl analytik Ronny Claeys ze společnosti KBC Asset Management. "Skutečně nevíme, jaká bude jeho politika, takže tu máme zvýšenou nejistotu," dodal.

Překvapivý Trumpův úspěch v prezidentských volbách zasáhl rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel dnešní obchodování s poklesem o 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní propad od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli brexitu.

Pouze omezený pokles vykázaly v reakci na překvapivý výsledek amerických prezidentských voleb akcie čínských podniků. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zakončil obchodování se ztrátou půl procenta.

Pražská burza dnes po otevření odepsala téměř 1,2 procenta. Kolem 09:30 ztrátu umazala na 0,84 procenta a index PX se dostal na 890,43 bodu.

Na pražském akciovém trhu cenné papíry Erste Bank kolem 09:30 ztrácely 0,72 procenta na 706 korun a Komerční bance ubraly 0,94 procenta na 896 korun. Ještě výraznější byl propad akcií Moneta Money Bank o 2,10 procenta na 81,50 koruny. Cenné papíry pojišťovny VIG klesaly o 1,45 procenta na 482 Kč.

Akcie ČEZ odepisovaly 1,65 procenta na 447 korun. Vůbec nejvýraznější ztrátu o 2,67 procenta na 56,40 koruny vykazovaly půl hodiny po otevření pražské burzy cenné papíry mediální společnosti CME, se kterými se obchoduje také na trhu Nasdaq v USA. Kurz české měny vůči euru na výsledky amerických voleb téměř nereagoval.

Témata:  ekonomika akcie Donald Trump

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy