Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská ekonomika zpomalila, pohoršilo si i Maďarsko

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bratislava/Budapešť - Slovenská ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům na 0,7 procenta z tempa 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Hůře si vede také maďarské hospodářství.

Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska zpomalilo na tři procenta proti zpřesněnému růstu 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomika tak rostla nejpomaleji od posledního kvartálu 2014. Vývoj byl horší než odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst HDP tempem 3,4 procenta.

Analytici slovenské centrální banky (NBS) v komentáři ke zveřejněným údajům uvedli, že zpomalení tempa růstu ekonomiky by mohlo být důsledkem slabšího vývoje exportu a investic. Loni hospodářství Slovenska podpořilo také dočerpání peněz z evropských fondů z předchozího rozpočtového období. NBS očekává, že za celý letošní rok vykáže ekonomika růst o 3,5 procenta.

Navzdory pomalejšímu růstu ekonomiky zaměstnanost ve třetím čtvrtletí na Slovensku v meziročním srovnání o 2,4 procenta vzrostla.

Meziroční tempo růstu HDP Maďarska ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 2,0 procenta z 2,8 procenta v předchozím kvartálu. Růst zaostal za očekáváním analytiků, kteří jeho tempo v průměru odhadovali na téměř 2,5 procenta.

Za růstem maďarské ekonomiky stály podle statistického úřadu zejména služby a zemědělství. Průmyslový sektor však stagnoval a výroba motorových vozidel klesla. Cílem maďarské vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 2,5 procenta.

Témata:  Slovensko Maďarsko ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy