Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook zahájí odkup vlastních akcií za šest miliard USD

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

New York - Sociální síť Facebook v prvním čtvrtletí příštího roku zahájí odkup vlastních akcií za šest miliard USD (153 miliard Kč).

Je to vůbec poprvé, kdy firma bude odkupovat vlastní akcie. Chce tak uklidnit akcionáře čekající na výsledky velkých investic do nových, potenciálně rizikových oblastí růstu, uvedla agentura Bloomberg.

Facebook má k dispozici v hotovosti a obchodovatelných cenných papírech 26 miliard USD. Tyto prostředky použije na zpětný odkup akcií, i nadále však plánuje zvyšovat své výdaje na růst podnikání.

Facebook se tak přiřadí k rostoucí skupině amerických technologických firem, které využívají zpětný odkup vlastních akcií, aby byly jejich akcionáři spokojeni. Rozmach internetové reklamy způsobil, že Facebook či Google mají v hotovosti miliardy dolarů a investoři si často stěžují, pokud tyto peníze nejsou využity tak, aby z toho měli zisk.

Facebook v odkupu akcií zaostává. Z deseti největších amerických technologických společností, řazeno podle vlastnictví hotovosti a obchodovatelných cenných papírů, je podle údajů agentury Bloomberg Facebook jedinou firmou, která doposud nenabídla akcionářům možnost odkupu vlastních akcií.

Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, poprvé oznámila odkup vlastních akcií v říjnu 2015. Apple začal s odkupem vlastních akcií v roce 2012. Americké technologické společnosti, jejichž hodnota je více než pět miliard USD, pak od roku 2012 více než zdvojnásobily odkup akcií, loni za něj utratily 131 miliard USD.

Témata:  Facebook akcie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy